Korištenje ispravnog ulja osigurava nesmetan rad vašeg motora. Primarno, motorno ulje sprečava trošenje metalnih dijelova vašeg motora stvarajući zaštitni sloj između njih. Motorno ulje također odvodi toplinu i štiti motor.

Povrh svega, dobro motorno ulje sprečava nakupljanje prljavštine i taloga te štiti od oksidacije te minimizira kiseline koje mogu izazvati koroziju. Sve u svemu, nema sumnje da je motorno ulje neizmjerno važno!

Jeste li se ikad zapitali što znače brojevi i oznake na motornim uljima i zbog čega je važna viskoznost? Znate li razliku između mineralnih i sintetičkih motornih ulja te najvažnije aditive u uljima?Što znače brojevi na motornim uljima?

Multigradna ulja imaju dva broja koja označavaju gradaciju i ukazuju na to da je motorno ulje sposobno učinkovito štititi motor i na visokim i na niskim temperaturama. Multigradna ulja optimiziraju viskoznost ulja na različitim temperaturama. Nakon prvog broja multigradnog ulja slijedi slovo „W“ što je kratica za „winter“ (zima). Prvi broj označava viskoznost maziva na niskim temperaturama i protok ulja zimi. Što je niži prvi broj, to je manja gustoća ulja na niskim temperaturama.

Drugi broj, koji se nalazi poslije slova „W“ označava viskoznost ulja na visokim temperaturama. Što je viši taj broj, ulje će ostati gušće na visokim temperaturama. Korištenjem ulja odgovarajuće viskoznosti povećavate učinkovitost svog motora, smanjujete trošenje motora i osiguravate smanjenje potrošnje goriva.
Sintetička ulja uglavnom imaju bolje osobine od uobičajenih mineralnih ulja te osiguravaju bolju zaštitu motora, štednju goriva i pokretanje motora bez prethodnog zagrijavanja.
Kako biste pronašli viskoznost ulja koja je potrebna za vaš motor koristite Shell Lubematch alat.

Što je viskoznost motornog ulja?

Viskoznost ulja je važan kriterij svakog maziva. To je mjera za otpor koji motorna ulja pružaju tečenju, tj. on označava unutrašnje trenje u tekućini. Na primjer, med je gust, a voda rijetka što znači da med ima veću viskoznost od vode. Viskoznost ulja treba odgovarati temperaturi okoline. Ukoliko je gustoća ulja previsoka kada je motor hladan, ulje neće cirkulirati unutar motora. Ukoliko je gustoća prerijetka kada je motor vruć, motorno ulje neće adekvatno štititi dijelove motora.

Optimizacija viskoznosti ulja pomaže maksimizirati učinkovitost motora sprečavajući trošenje dijelova motora. Modifikatori viskoznosti povećavaju viskoznost ulja na visokim temperaturama, ali ne utječu značajno na viskoznost ulja pri niskim temperaturama što osigurava adekvatno protjecanje ulja kada je hladno i postojanu gustoću ulja za zaštitu motora kada su temperature visoke.

Niska viskoznost motornih ulja poput motornog ulja Shell Helix Ultra omogućava lakše pokretanje motora na niskim temperaturama zbog manjeg pritiska na pokretne djelove te time nižu potrebnu energiju za pokretanje motora. To također znači manju potrošnju goriva. Kako biste pronašli pravu razinu viskoznosti za svoj motor, proučite preporuke svog proizvođača opreme i imajte na umu uvjete pod kojima vozite.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.